Το Βιβλίο μας...

 photo MonopatiaPsixisexofyllo_zps89709de9.png

Τα ποιητικά μας ταξίδια...

...η πνοή μας









 photo 7_zps2cbf94f1.png

ποιητικές διαδρομές...





 photo 5_zps08d71f1a.png



















 photo 9_zps4b675e8e.png

απο [Κ]αρδι[Α]ς...








 photo 11_zps8d533774.png





Βιντεάκι...

YouTube Λογοποιήματα

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016


Καλή Λευτεριά Ελλάδα!

Χρόνια πολλά σε όλους και πάνω απ' όλα στην πατρίδα μας. Οι καιροί που έρχονται δύσκολη. Μα το πιο δύσκολο θα ναι να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο που δεν τους αξίζει.Ας το σκεφτούμε!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Aναγνωρίστε έναν αληθινά καλό σύντροφο ζωής



Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα σας δείξουν αν κάποιος είναι το σωστό άτομο για εσάς; Θέλετε να ξέρετε αν είναι ο άνθρωπος της ζωής σας; Τότε, τσεκάρετε αν έχει τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά!
1. Θέλει να είναι μαζί σας
Ο σωστός σύντροφος καταρχήν θέλει να είναι μαζί σας και επενδύει χρόνο και συναίσθημα στη σχέση σας!
Δεν είναι ο άνθρωπος που τον παρακαλάτε, του βάζετε δολώματα και διαρκώς σκέφτεστε πώς θα τον τραβήξετε προς το μέρος σας – αν είναι έτσι τα πράγματα, απομακρυνθείτε!
2. Δε κάνει συγκρίσεις
Θα αναγνωρίσετε τον σωστό σύντροφο όταν διαπιστώσετε ότι δεν κάνει συγκρίσεις!
Δε σας συγκρίνει με τη μάνα του, με τις/τους πρώην του, με τη γυναίκα ή τον άντρα του κολλητού ή της κολλητής του… Ο σωστός σύντροφος συνειδητοποιεί ότι, όπως και ο ίδιος έχει προτερήματα και ελαττώματα, έτσι έχει και το άλλο μέλος του ζευγαριού, τα δέχεται και τα διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
3. Δε θέλει μόνο να παίρνει, ξέρει και να δίνει
Ο σωστός/η σύζυγος ή σύντροφος είναι άτομο που ξέρει να παίρνει, λέγοντας ευχαριστώ , δείχνοντας με τα λόγια και τις πράξεις του την ευγνωμοσύνη προς το άλλο μέλος της σχέσης, αλλά δε θεωρεί δεδομένο ότι θα πρέπει μόνο να παίρνει.
Θεωρεί εξίσου δεδομένο το να προσφέρει στον άλλο του μισό, ηθική υποστήριξη, αγάπη, συντροφικότητα, αναγνώριση, καλή διάθεση, κλπ. Διατηρώντας την ισορροπία στο συναισθηματικό πάρε-δώσε και τα δυο μέλη του ζευγαριού είναι ευτυχισμένα.
4. Δίνει χώρο και χρόνο στον/την σύντροφό τους
Όσο ωραίος είναι ο χρόνος μαζί, άλλο τόσο ωραίο είναι να αφιερώνει το κάθε μέλος του ζευγαριού χρόνο σε πράγματα που αγαπάει και το ενδιαφέρουν.
Χόμπι, ενδιαφέροντα, φιλίες μπορεί να απαιτούν χρόνο και ψυχικό χώρο από κάθε μέλος του ζευγαριού, αλλά επενδύοντας σε αυτή επενδύει κανείς στην ποιότητα της σχέσης του.
5. Σωστή επικοινωνία
Ένας καλός σύντροφος σε μια σχέση είναι το άτομο που ξέρει να ακούει , που συναισθηματικά μπορεί να μπει στη θέση σας, να κατανοήσει την οπτική σας γωνία –ακόμα και αν δε συμφωνεί- να πει τη γνώμη του χωρίς να κατακρίνει και να προσφέρει εποικοδομητική κριτική και στήριξη.
Εξάλλου, τα περισσότερα θέματα που απασχολούν το ζευγάρι λύνονται με καλή διάθεση και καλή επικοινωνία.
6. Δεν κρύβει πράγματα/Δεν παίζει παιχνίδια
Μια καλή σχέση κρίνεται από την ποιότητά της: όταν υπάρχει ειλικρίνεια, όταν τα μέλη του ζευγαριού επικοινωνούν και δεν παίζουν παιχνίδια εξουσίας, δε λένε ψέματα, δεν έχουν σκοτεινά μυστικά ή τακτικές σιωπηλής επίθεσης, αρνητισμού, κλπ.
Ο σωστός σύντροφος λέει αυτό που αισθάνεται και επιθυμεί και δεν περιμένει να το μαντέψει ο άλλος (ενώ στην πορεία του κάνει γυμνάσια και του βγάζει την ψυχή).
7. Δεν αναμασάει το παρελθόν και τα λάθη
Ένας σωστός σύντροφος δεν κολλάει στο παρελθόν και τα λάθη του, ούτε διαρκώς σας υπενθυμίζει τι κάνατε στραβά.
Αν όσα σας υπενθυμίζει από το παρελθόν δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη χρησιμότητα στο παρόν, τότε κακώς τα φέρνει στην επιφάνεια, γιατί έτσι δημιουργείται αρνητική ατμόσφαιρα στη σχέση.
8. Δεν σας κατηγορεί για το κάθε τι
Άλλο βασικό στοιχείο του σωστού συντρόφου είναι ότι δε σας κατηγορεί για κάθε τι. Εννοείται ότι όλοι κάνουμε λάθη, μικρά ή μεγάλα, και θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας.
Αν όμως ο/η σύντροφός σας διαρκώς σας κατηγορεί «εσύ φταις που δε βρήκαμε παρκάρισμα, που βρέχει σήμερα, που δε πήγαμε σε ωραία ταβέρνα, που δε μου άρεσε το έργο στο σινεμά, κλπ, κλπ», δηλαδή σας κατηγορεί για πράγματα που δεν ελέγχετε απόλυτα, που σχετίζονται με διαφορετικά γούστα, συγκυρίες και τον παράγοντα τύχη, αυτό σημαίνει ότι ο/η σύντροφός σας χρειάζεται προσωπική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, ξεκινώντας με το να μην κατηγορεί διαρκώς!
9. Έχει λογικές απαιτήσεις
Καταλαβαίνει που τον παίρνει να διαμαρτυρηθεί και που όχι, δε γκρινιάζει διαρκώς, σκέφτεται κι εσάς και όχι μόνο τον εαυτό του και συγχωρεί τα λάθη σας.
10. Έχει μια δόση αυτογνωσίας
Αντιλαμβάνεται ότι όπως και ο ίδιος/η ίδια έχει προτερήματα και ελαττώματα, το ίδιο ισχύει και για εσάς. Οπότε σας δέχεται όπως είστε και περιμένει να τον δεχτείτε όπως είναι. Εντάξει, πάντα όμως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και για τους δύο, και ο καλός σύντροφος το αντιλαμβάνεται αυτό.
11. Αισιοδοξία
Ο σωστός σύντροφος είναι αισιόδοξο άτομο, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι διαρκώς μισοάδειο, προσπαθεί για το καλύτερο και έχει θετικές προσδοκίες από τον εαυτό του και από εσάς. Οι άνθρωποι με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία πολύ συχνά έλκουν τα αρνητικά…
12. Αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του/εαυτού της
Ο καλός σύντροφος δεν κρέμεται από πάνω σας για να είναι ευτυχισμένος, αλλά έχει και δικά του πράγματα που του προσφέρουν ευτυχία (όχι βέβαια κρυφή ζωή!). Ο καλός σύντροφος καταλαβαίνει ότι πρέπει να κάνει και ο ίδιος πράγματα για να αισθάνεται όμορφα και να μην τα απαιτεί αποκλειστικά από εσάς.
13. Δείχνει σεβασμό και νοιάξιμο
Ο καλός σύντροφος δε λέει μόνο μεγάλα λόγια, δείχνει τα συναισθήματά του με πράξεις στην καθημερινότητα και με τη γενική του συμπεριφορά προς εσάς. Έτσι, δείχνει σεβασμό και νοιάξιμο και δεν σας κακοποιεί λεκτικά ή συναισθηματικά.
14. Δεν είναι εγωιστής
Ο καλός σύντροφος είναι συνεργάτης στη σχέση, προσφέρει τον χρόνο του και την παρουσία του, βοηθάει όταν χρειάζεται και καταλαβαίνει πώς αισθάνεστε. Είναι ένα άτομο με το οποίο συμπορεύεστε.
15. Αξιόπιστος
Με μια κουβέντα, είναι υπεύθυνο άτομο και μπορείτε να βασιστείτε πάνω του!
16. Σας υποστηρίζει
Ο σωστός σύντροφος δε σας λύνει τα προβλήματα, αλλά σας βοηθάει να τα διαχειριστείτε, σας ενθαρρύνει, σας στηρίζει και σας βοηθάει να βγάλετε τον καλύτερό σας εαυτό.
17. Επενδύει χρόνο και προσπάθεια στη σχέση
Η καλή σύντροφος δεν «έδεσε το γάιδαρό της» επειδή βρέθηκε σε μια σχέση. Νοιάζεται, φροντίζει, συμμετέχει συναισθηματικά και συνεργάζεται με το αγαπημένο πρόσωπο.
18. Είναι ειλικρινής
Ο καλός σύντροφος σας λέει την αλήθεια, με ωραίο τρόπο. Δε σας εξαπατά, δε σας λέει ψέματα, ούτε μισές αλήθειες, ούτε αυτό που θα θέλατε να ακούσετε.
19. Ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να συγχωρεί
Ο σωστός σύντροφος ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του, να ζητάει συγγνώμη αλλά και να συγχωρεί το άλλο μέλος της σχέσης, χωρίς να το βασανίζει διαρκώς για το λάθος του.
20. Είναι το φιλαράκι σας
Ο σωστός σύντροφος είναι επίσης και το φιλαράκι σας! Είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεστε, με τον οποίο περνάτε όμορφα, ο οποίος θα σας στηρίξει στα δύσκολα και για τον οποίο νιώθετε ότι είστε κι εσείς εκεί 100%.
Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, greekpsychologypages.blogspot.gr


http://www.awakengr.com/anagnoriste-enan-alithina-kalo-syntrofo-zois/#ixzz43oBVc2Lb

Αρχικαπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη: Η Μπουμπουλίνα της Θράκης

Πουλάκι πόθεν έρχεσαι, πουλάκι γι΄ αποκρίσου
μην είδες και μην άκουσες για την κυρά Δομνίτσα
την όμορφη, τη δυνατή, την αρχικαπετάνα,
πούχει καράβι ατίμητο και πρώτο μεσ’ στα πρώτα,
καράβι γοργοτάξιδο, καράβι τιμημένο,
καράβι που πολέμησε στης Ίμπρος το μπουγάζι;

Και το πουλάκι στάθηκε και το πουλάκι λέει,
την είδα την απάντησα σιμά στο Αγιονόρος
τρεις μέρες επολέμαγε με δυο χιλιάδες Τούρκους
Καράβια εδώ, καράβια εκεί, καράβια παρά πέρα
και τούτη σαν τον αετό ώρμαγε και χτυπούσε
δεξιά ζερβά κι ανάστροφα κι όπου βολούσε ακόμα
κι άκουγες βόγγους δυνατούς και στεναγμούς μεγάλους
κι άκουγες κλάματα πικρά, κατάρες στην κατάρα
κι θάλασσες κοκκίνιζαν ως φέσια των αγάδων.

 

Μάρτης γδάρτης και..[Κ]αλημέρ[Α]



Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, λέει ο λαός μας και ο Μάρτιος άλλαξε τον καιρό κατά πως ήθελε. Βροχή, αέρας και μια θάλασσα ανταριασμένη. Υπομονή, δεν θ αργήσει να μπει η Άνοιξη για τα καλά.Εμείς παραμένουμε με καλή διάθεση και χαμογελαστά πρόσωπα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ποτέ δεν είναι αργά για [Κ]αλημέρ[Α]



Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κόκκινο μελάνι- Γ. Αποστολόπουλος


Θα γίνω γέλιο, να κρυφτώ μέσα στο γλέντι σου γέλιο που το ξεφάντωμα σου θα κουρσέψει Γέλιο πολύ. Να σου μουσκέψει την ψυχή, να αφρατέψει Χαρούμενα να γίνουν χρώματα οι δαίμονες που τον καθρέφτη σου θαμπώνουν... Να φύγει το γκρίζο. Θεέ μου, πόσο γκρίζο φόρτωσες στις πλάτες σου... ΠΟΛΥ κόκκινο θα χρειαστεί για να σβηστεί τούτο το γκρίζο Μη φοβηθείς, έχω άφθονο... Είμαι γιομάτος κόκκινο αίμα που κάθε φορά, όταν γέρνεις πάνω μου πληθαίνει και κοκκινίζει πιότερο! Μ' αυτό, το κόκκινο, μελάνι να υπογράψεις όταν, σε τούτη τη ζωή ή την άλλη, τολμήσεις ν' αγαπήσεις τα γέλια και τα χρώματα. Όταν -σε τούτη τη ζωή ή την άλλη- τολμήσεις να μ' αγαπήσεις έτσι όπως σ' αγάπησα.
 
Γ. Αποστολόπουλος

[K]αλημέρ[Α]...οι στίχοι ευχές προς όλους μας!


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αυτό το ΚΑΤΙ!!


Να μια όμορφη πρωινή σκέψη...[Κ]αλημέρ[Α]


Να μια όμορφη πρωινή σκέψη...Σ αγαπάω γιατί....
Ας συμπληρώσει ο καθένας μόνος του την συνέχεια. Είναι ένας όμορφος τρόπος να γεμίζουμε τη μέρα με υπέροχες θετικές σκέψεις!

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

[Κ]αλημέρ[Α]


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016


Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου από την αρχή

post-112

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου
από την αρχή, θα χαλάρωνα περισσότερο.
Θα ήμουν πιο απερίσκεπτη απ’ ό,τι σ’ αυτήν
τη ζωή. Θα ανέβαινα σε περισσότερα βουνά,
θα κολυμπούσα σε περισσότερα ποτάμια και 
θα έβλεπα περισσότερα ηλιοβασιλέματα. Θα είχα
περισσότερα πραγματικά προβλήματα και λιγότερα
πλασματικά. Βέβαια, έχω ζήσει κι εγώ τις στιγμές μου,
και αν έπρεπε να ξαναζήσω, θα φρόντιζα 
να είναι περισσότερες. Μάλιστα θα προσπαθούσα 
να ζω μόνο σπουδαίες στιγμές, τη μια μετά 
την άλλη. Και θα μάζευα περισσότερες μαργαρίτες.
Ναντίν Στερ, 89 ετών
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής μέχρι που έρχεται η ώρα να πεθάνουν. Τότε, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη θνητή τους φύση, αφυπνίζονται και αντιλαμβάνονται τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και συνειδητοποιούν όλα όσα δεν έζησαν. Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή από αυτήν την άποψη. Πολύ συχνά, ενδέχεται τα δώρα που μας χαρίζει να μη γίνονται αντιληπτά παρά μόνο στο τέλος. Όταν είμαστε νέοι και έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας, αντί να ζούμε, έχουμε την τάση να αναβάλλουμε. «Του χρόνου θα περνώ περισσότερη ώρα στη φύση ή θα γελάω περισσότερο ή θα αγαπώ περισσότερο. Του χρόνου θα περνώ περισσότερη ώρα με τα παιδιά μου και θα διαβάσω τα σπουδαιότερα έργα λογοτεχνίας. Του χρόνου θα δω περισσότερα ηλιοβασιλέματα και θα δημιουργήσω καλύτερες φιλίες. Όμως, τώρα, έχω άλλα πράγματα να κάνω». Αυτά είναι τα συνηθισμένα ρεφρέν της εποχής στην οποία ζούμε. Ε λοιπόν, προσωπικά αυτό που έμαθα είναι ότι, αν δεν αρχίσεις να ενεργείς στη ζωή σου, συνήθως ενεργεί η ζωή για λογαριασμό σου. Οι μέρες γίνονται βδομάδες και οι βδομάδες μήνες και, προτού το αντιληφθείς, η ζωή τελειώνει. Το δίδαγμα λοιπόν είναι σαφές:Πάψτε να ζείτε αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη, και αρχίστε να ζείτε σχεδιάζοντας τη ζωή σας. Ξαναμπείτε στο παιχνίδι και αναλάβετε δράση για να δημιουργήσετε την πλουσιότερη πραγματικότητα, που βαθιά στην καρδιά σας γνωρίζετε ότι είστε προορισμένοι να δημιουργήσετε. Ξεκινήστε να ζείτε τη ζωή σας σήμερα όπως θα θέλατε να την είχατε ζήσει όταν πλέον θα βρίσκεστε λίγο πριν το θάνατο. Ή για να παραφράσω τον Μαρκ Τουέιν, ζήστε τη ζωή σας έτσι που ακόμη κι ο νεκροθάφτης να κλάψει στην κηδεία σας.


Η σοφία του γονέα
Robin Sharma

Στείρα άρνηση : η μέθοδος των ανόητων

post-69


Ο Τουργκένιεφ έχει γράψει μια μικρή ιστορία:
Σε μια πόλη, ζούσε ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, μια μεγαλοφυΐα. Και στην ίδια πόλη, ζούσε ένας ηλίθιος.
Μια μέρα, ο ηλίθιος πλησίασε τον έξυπνο και του ζήτησε να του δείξει έναν τρόπο να γίνει έξυπνος. Ο έξυπνος ρώτησε τον ηλίθιο αν ήθελε να γίνει έξυπνος ή να φαίνεται έξυπνος, επειδή το να γίνεις έξυπνος, είναι μια μεγάλη διαδικασία, το να φαίνεσαι όμως έξυπνος, είναι εύκολο. Ο ηλίθιος απάντησε ότι ήθελε να του δείξει με τον ευκολότερο τρόπο ό,τι χρειαζόταν για να φαίνεται έξυπνος. Δεν ανησυχούσε για το πώς θα γίνει έξυπνος.
Ο έξυπνος σχολίασε ότι με το να γίνει κανείς έξυπνος, υπήρχε πιθανότητα να κάνει λάθη, ενώ με το να φαίνεται έξυπνος, δεν θα μπορούσε να κάνει κανένα λάθος.
Ο ηλίθιος άρχισε να ανυπομονεί και ζητούσε από τον έξυπνο να του δείξει το κόλπο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Έτσι, ο έξυπνος του είπε να αρνείται απλώς κάθε τι που ακούει. Αν κάποιος έλεγε, «υπάρχει Θεός», ο ηλίθιος έπρεπε αμέσως να απαντήσει πως δεν υπάρχει.
Ο ηλίθιος ρώτησε τον έξυπνο: «Πρέπει να λέω τέτοια πράγματα, ακόμα κι αν δεν ξέρω τίποτα για το θέμα;»
Ο έξυπνος απάντησε: «Εσύ δε χρειάζεται να σκοτίζεσαι καθόλου για να μάθεις πράγματα. Αν ακούσεις να λένε ότι ο τάδε ζωγράφος ζωγραφίζει καταπληκτικούς πίνακες, εσύ πες απλώς ότι είναι σκέτα σκουπίδια. Ζήτησέ τους να σου αποδείξουν πως είναι καταπληκτικοί! Αν ακούσεις να λένε ότι η μουσική του δείνα είναι ουράνια, εσύ πες ότι τέτοια μουσική παίζουν και στην κόλαση και ζήτησέ τους να σου αποδείξουν πως είναι ουράνια μουσική. Εσύ απλώς να αρνείσαι τα πάντα και αν κάποιος σου εναντιωθεί, προκάλεσέ τον να αποδείξει τον ισχυρισμό του.»
Και από εκείνη την ημέρα, ο ηλίθιος άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται γνωστός στην πόλη ως έξυπνος. Και όλοι απορούσαν πώς τα είχε καταφέρει!
Αυτός ο αιώνας είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο αιώνας πολλών ειδών ηλιθίων. Και το θεμέλιο της ηλιθιότητας είναι η άρνηση.

Πηγή:http://www.lecturesbureau.gr/1/sterile-refusal-method-of-fools/

Οι στιγμές μας. Αυτές που τις μετράμε κάθε βράδυ...[Κ]αλημέρ[Α]



Οι στιγμές μας. Αυτές που τις μετράμε κάθε βράδυ κι ανταμώνουν τα όνειρά μας και φτιάχνουν σχέδια. Αυτές οι τόσο σημαντικές, που κάποιες φορές χανόμαστε μέσα στη διάρκειά τους. Το λίγο δεν μας φτάνει και το πολύ ποτέ δεν είναι αρκετό. Μα αυτό που οφείλουμε να μετράμε κάθε βράδυ δεν είναι το πολύ ή το λίγο τους. Είναι το πόσο γεμάτες είναι. Είναι αυτές που η ώρα δεν έχει δύναμη να τρέξει κι ο λεπτοδείκτης κολλά. Είναι αυτές που σε λίγα λεπτά σου λένε τα πιο μεγάλα μυστικά και σε κατακλύζουν με τα πιο δυνατά συναισθήματα. Αυτές να αποζητάτε...τις μικρές..χαμένες στο χρόνο στιγμές.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016


Σταματήστε να υπερ-αναλύετε τις καταστάσεις στη ζωή σας

Artist: Rimel Neffati

Έχουμε την τάση να υπεραναλύουμε; Μήπως έτσι χάνουμε την ουσία της ζωής και δεν ζούμε πολλές σημαντικές στιγμές;

Η υπερανάλυση ειναι μια διαδιακασία σκέψης που ξεκινάει, τις περισσότερες φορές,  από τον φόβο του να μην μείνει κανείς μόνος με τον εαυτό του. Ξεκινάει δηλαδή από μία διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας και "μειονεξίας", και καταλήγει στο να την αναπαράγει.

Ο φόβος ότι δεν έχουμε πλήρη έλεγχο του προσωπικού, ή συλλογικού μας περιβάλλοντος κινητοποιεί τον μηχανισμό της εππίλυσης προβλημάτων μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης μιας κατάστασης

Συχνά, ακριβώς επειδή αυτού του είδους η υπερβολική ανάλυση των δεδομένων του νου μας, δεν είναι το αίτημα μιας υγιούς διαδικασίας, αλλά περισσότερο μιας ψυχικής κατάστασης που "τελεί εν ασθενεία", το αίτημα της επίλυσης ενός προβλήματος, όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντίθετα το προς επίλυση πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο!

Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά και καταλήγουμε να αναλύουμε τις πράξεις, τα λόγια και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αλλά και του εαυτού μας τότε κινδυνεύουμε από κατάθλιψη και άγχος. Η υπερανάλυση δεν είναι υγιής στάση & συμπεριφορά. Χρειάζεται να ξέρουμε που να σταματάμε.

Η υπερβολική σκέψη μπορεί να καταστρέψει την συναισθηματική μας υγεία.

Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι οι γυναίκες αναλύουν πιο πολύ από τους άντρες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άντρες δε συλλογίζονται καθόλου. Απλώς οι σκέψεις τους έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Οι άντρες συλλογίζονται περισσότερο καταστάσεις και συναισθήματα θυμού και οργής, τα οποία εκφράζουν με επιθετική, εχθρική συμπεριφορά.

Οι γυναίκες συγκεντρώνονται περισσότερο στα θέματα κατάθλιψης και άγχους. Επίσης σκέφτονται περισσότερο θέματα ελέγχου τα οποία σχετίζονται με το μέλλον, ειδικά στον τομέα των σχέσεων: «Πως μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον του άντρα μου; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όλοι στο γραφείο με συμπαθούν;».

Η ικανότητά μας να εξερευνούμε τις δικές μας σκέψεις και τις να αναλύουμε τα δεδομένα της εσωτερικής πραγματικότητας (ερμηνείες γεγονότων – σκέψεις – συναισθήματα) της δικής μας αλλά και των ανθρώπων που εμπλέκονται στη ζωή μας είναι πολύ σημαντική, γιατί μας βοηθάει να συνδέουμε διαφορετικά μεταξύ τους ερεθίσματα και τελικά, να δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

Συχνά, βέβαια, η ενασχόλησή μας με τις ίδιες μας τις σκέψεις γίνεται αυτοσκοπός, και παύει να αποτελεί μέσο για την βελτίωση των σχέσεών που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιούμε την παραπάνω ικανότητά μας –δηλ. του να κάνουμε συνδέσεις- για να διευκολύνουμε την ζωή μας, αλλά περισσότερο για να την περιπλέξουμε.

Αν και η αρχική πρόθεση των περισσότερων ανθρώπων -μέσα από την «ανάλυση» των καταστάσεων- είναι να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τα κίνητρα των άλλων, να συνδέουν σκέψεις με συναισθήματα, να ερμηνεύουν και να δίνουν νόημα σε καταστάσεις και σχέσεις (φιλικές, επαγγελματικές και ερωτικές), πολύ συχνά καταλήγουμε να αναλωνόμαστε σε ατελείωτους εσωτερικούς «μονολόγους», εξαντλώντας την σκέψη μας και τη δημιουργικότητά μας σε υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί στην μια ή την άλλη περίπτωση.

Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το παρελθόν, και το παρόν μας -αλλά ιδιαίτερα το μέλλον μας- με το να ανησυχούμε για τις προθέσεις, τις σκέψεις, ή τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε να προδιαγράψουμε, προκαλώντας αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί, αφού συνήθως η «υπερ-ανάλυση» δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα.

Αντίθετα, ενισχύει τους αρνητικές σκέψεις, τους φόβους, τον θυμό και τα αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας, τα οποία, με τη σειρά τους, σχεδόν πάντα γεννούν και τρέφουν την «υπερ-ανάλυση».

Είναι σίγουρο ότι η ελλιπής αυτο-εκτίμηση, οι τα βιώματα του παρελθόντος που βιώθηκαν σαν απειλές, οι «φωνές» του οικογενειακού και του στενού μας περιβάλλοντος που -όταν χρειάστηκε- δεν μας στήριξαν όσο είχαμε ανάγκη, και άλλες δυσμενείς για την ψυχολογική εξέλιξη συνθήκες, έχουν συντελέσει στην τάση των πιο ευάλωτων ηλικιακών ομάδων (νεαρά και τρίτης ηλικίας άτομα) και των γυναικών να αναλώνονται σε σκέψεις για τις ίδιες τις τους τις σκέψεις και τις απόψεις των άλλων.

Για να σταματήσουμε να τρέφουμε και να διογκώνουμε τον παραπάνω «φαύλο κύκλο», θα ήταν χρήσιμο:

§       Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας πότε ήταν η τελευταία φορά που η συνήθεια της «υπερανάλυσης» μας βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε μια προβληματική κατάσταση;
§       Να αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πόσο ρεαλιστικές είναι οι σκέψεις & οι απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας,
§       Να δοκιμάσουμε να ενεργούμε αντί να αναλωνόμαστε σε σκέψεις,

§       Να μην υποθέτουμε πια, αλλά να ρωτάμε τους άλλους για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους,
§       Να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι ο στόχος μας είναι, όχι να «αναμασούμε» και να υπομένουμε παθητικά την ζωή, αλλά να δρούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όντας ενεργητικά άτομα, και να κάνουμε τις προθέσεις μας πραγματικότητα.

Πηγή: aftognosia.gr

Όνειρα, ελπίδες, στόχοι. Τίποτα δεν το ε......[Κ]αλημέρ[Α]


Όνειρα, ελπίδες, στόχοι. Τίποτα δεν το επιλέγουμε τυχαία και τίποτα δεν εκπληρώνεται τυχαία. Όλα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Μπορεί να κουραζόμαστε στη διαδρομή, να απελπιζόμαστε αλλά αν ακούσουμε την ψυχή μας και προχωρήσουμε θα φτάσουμε σ΄αυτό που πάντα θέλαμε για τον εαυτό μας.Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ λοιπόν.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

« Συνέχιζε να πηγαίνεις κόντρα στη ¨ροη του κοπαδιού¨ και η δικαίωση σου είναι θέμα ελάχιστου χρόνου ».






4


Όταν έρθει ο καιρός που θα νιώσεις ΜΟΝΟΣ ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων
και ο κύκλος των φίλων και συγγενών δεν θα σε αγγίζει εσώψυχα…
Όταν έρθει η μέρα που θα νιώσεις ότι ¨πνίγεσαι¨ σε μια θάλασσα ¨άψυχων
ανθρώπων¨ και θες να φύγεις ¨μακριά¨…
Όταν έρθει η στιγμή που όλα θα σου φαίνονται ¨άδεια¨ και ανούσια σε ένα
κόσμο ψεύτικο και ξένο για σένα…
τότε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μείνεις μόνος με τον Εαυτό σου και να
 κάνεις ίσως τον πιο καθοριστικό διάλογο της ζωή σου μαζί Του. Εσύ και Αυτός,
 σαν να μιλάς στο είδωλο σου όταν αντικατοπτρίζεται σε έναν καθρέπτη, μονό
που Αυτός είναι ¨πιο αληθινός¨ από εσένα διότι ΕΣΥ είσαι εγκλωβισμένος 
σε ένα κόσμο σαθρό και εικονικό, ενώ Αυτός ¨δονείται¨σε ανώτερες
,συχνότητες και γνωρίζει ¨περισσότερη αλήθεια¨. Γι΄αυτό να Τον ακούσεις
προσεκτικά, ¨ίσως¨ προσπαθεί καιρό να σε απομονώσει από το ¨σύστημα¨
 για να σου πει ¨λόγια καθοδήγησης¨. Μην περιμένεις να ακούσεις ήχους
στα αυτιά σου, ούτε φωνές να κατακλύσουν το Νου σου, περίμενε απλά να
¨πλημμυρήσει¨ η καρδία σου από συναισθήματα, εικόνες, μελωδίες και μυρωδιές!
Ότι πληροφορία φιλτράρεται από την καρδιά σου, αποδέξου την!
 Ενώ ότι πληροφορία έρχεται από τον Νου ¨φορτωμένη¨ μόνο με ¨
απλή λογική¨, τότε δεν ανήκει σε εσένα γι΄αυτό αποδέσμευσέ την!
Η λογική είναι το βασικό ένστικτο επιβίωσης στο γήινο επίπεδο, όμως έξω
από αυτό και σε άλλα ενεργειακά επίπεδα η έννοια της λέξης ¨λογική¨ δεν
 υφίσταται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνονται αποδεκτές από
 το ευρύτερο κοινό οι αλλαγές που πλησιάζουν σαν καταιγίδα ολόκληρο τον
 πλανήτη, αφού τα γεγονότα που έρχονται, ¨μπλοκάρονται¨ από την ¨λογική¨
και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά και αφομοιώσιμα από τον
 προγραμματισμένο εγκέφαλο.
Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που θα δεχθεί τις περισσότερες ενεργειακές επιθέσεις
 από τον ¨αόρατο κόσμο¨. Όταν σχεδόν παντού γύρω σου συναντάς τις 
ενέργειες του θυμού του μίσους, του φόβου, της κακίας, κτλ πρέπει να
καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι απλά το ορατό αποτέλεσμα κάποιων άλλων
αοράτων ενεργειακών συγκρούσεων που βαρβαρίζουν την ψυχική μας ηρεμία!
Είναι αρνητικές σκεπτομορφές που επιβιώνουν από τις εκλυόμενες ενέργειες
όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Όποτε παρατηρείς ακραίες
αντιδράσεις ανθρώπων που η αφορμή της αντίδρασης δεν δικαιολογεί τέτοια
συμπεριφορά, τότε μαθέ ότι κάποια σκεπτομορφή βρίσκεται σε ¨μια γωνία¨
και έκανε πολύ καλά την δουλεία της! Εσύ που γνωρίζεις τι συμβαίνει πίσω
από το ορατό, οφείλεις να ¨αντιλαμβάνεσαι¨ εκ των προτέρων πότε συντελούνται
 οι προϋποθέσεις αυτής της ενεργειακής παγίδας και να μεριμνείς προς την
αποφυγή της.
Μην περιμένεις οι ¨πολλοί¨ να αποδεχτούν τις απόψεις σου, μάλιστα να
αρχίσεις ανησυχείς όταν οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί σου. Οι πολλοί 
ποτέ δεν είχαν δίκιο, ποτέ δεν ακολούθησαν το σωστό μονοπάτι, ήταν
και είναι πρόβατα κλεισμένα σε μεγάλα μαντριά. Αντίθετα να χαίρεσαι όταν
βαδίζεις σε δύσκολα μονοπάτια, γιατί εκεί θα συναντήσεις λίγους ανθρώπους
αλλά θα είναι αληθινοί ¨εργάτες¨ που έχουν την γνώση και την δύναμη να σε
καθοδηγήσουν σε νέες ατραπούς.
Όσο μόνος και να νιώσεις, όσο αδικημένος και να αισθανθείς, ένα πράγμα να
γνωρίζεις:
¨Είσαι τυχερός που συμβαίνει αυτό σε εσένα γιατί όλα ¨δείχνουν¨ ότι το ίδιο το
σύστημα σε έχει καταδικάσει σε εξορία επειδή διαφέρεις και δεν μπορεί να σε
ελέγχει¨.
« …ΕΣΥ Συνέχιζε να πηγαίνεις κόντρα στην ¨ροη του κοπαδιού¨ και η 
δικαίωση ΣΟΥ είναι θέμα ελάχιστου χρόνου!».
«Όταν οι Αθηναίοι κορόιδευαν τον Διογένη πως οι Σινωπείς τον είχανε
 καταδικάσει σε εξορία, αυτός απαντούσε:
«Και εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί»».
ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ
ΑΝΑΞ ΑΥΤΟΝ



Το παραδοσιακό γαϊτανάκι

Το παραδοσιακό γαϊτανάκι

Ακούγοντας και μόνο την λέξη μας έρχεται στο μυαλό η παιδική μας ηλικία και τα παραδοσιακά αποκριάτικα παιχνίδια που παίζαμε. 
Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας.
 Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τον διωγμό που βίωσαν, έφεραν μαζί τους και τα έθιμά τους, κληρονομιά των προγόνων τους. 
Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν που σημαίνει το μεταξωτό κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, προέρχεται από την κέλτικη πόλη Γαέτα, όπου παρήγαγαν κορδέλες. 
Το γαϊτανάκι χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ό ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλη κρατούν δώδεκα κορδέλες, κάθε μια σε διαφορετικό χρωματισμό. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο. Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει. 
Τι συμβολίζει όμως το γαϊτανάκι; Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, συμβολίζει την ομόνοια και την συναδέλφωση. Ο κυκλικός χορός κατά περίπτωση, υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη. Αυτά τα παραδοσιακά έθιμα σαν το γαϊτανάκι πρέπει να διατηρηθούν ζωντανά διότι είναι πολιτιστική μας κληρονομιά. Διδάξτε στα παιδιά σας το πραγματικό νόημα αυτών των εθίμων. Καλή Σαρακοστή

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/to-paradosiako-gaitanaki.html ]

Παιχνίδια στήνει ο ήλιος στην πόλη κι ο φάρος...[Κ]αλημέρ[Α]



Παιχνίδια στήνει ο ήλιος στην πόλη κι ο φάρος προστάτης αγέρωχος μένει. Όμορφα ξεκίνησε η μέρα και όμορφα θα την τελειώσουμε. Μείνετε συντονισμένοι στο ρυθμό της χαράς. Παγώστε το χαμόγελο στα χείλη. Βγάλτε από μέσα σας τα πιο όμορφα συναισθήματα. Η φύση δείχνει την χαρά της ας την ακολουθήσουμε.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016


Μια [κ]αλημέρ[α], απλή , όμορφη....

                                             
                                      Μια καλημέρα, απλή , όμορφη κι αγαπησιάρικη...
                                      γεμάτη σχέδια, όνειρα κι ένα μεγάλο εμείς μέσα της..
                                      Μια καλημέρα, η πρώτη σου σκέψη μόλις ξυπνήσεις! 

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΚΑΒΑΦΗΣ


[Κ]αλημέρ[Α] βροχερή μα πολλά υποσχόμενη


Οι  βροχερές μέρες του έτους σιγά σιγά τελειώνουν. Μαζί τους ας αφήσουμε να να τελειώσει κι ό,τι μας πόνεσε, ό,τι μας άδειασε κι ό,τι με πείσμα έσβησε το χαμόγελο στα χείλη μας. Το ουράνιο τόξο δεν αργεί. Πίσω από τη βροχή ετοιμάζεται να λάμψει και μαζί του ήρθε η στιγμή να λάμψουμε όλοι μας.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016


[K]αλημέρ[Α]


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Αυτό να ψάχνεις πάντα…

3856

Να σε κοιτάνε και να χαμογελάνε..
Αυτό να ψάχνεις πάντα..
Ανθρώπους που σε βλέπουν και γυαλίζουν από χαρά τα μάτια τους. Να τους λες έρχομαι και να σου λένε γρήγορα σε περιμένω..
Να μη διατυμπανίζουν τη ”σημαντική” ζωή τους και πόσο λίγο χρόνο έχουν..
Να μη σε στριμώχνουν, αλλά να τα κάνουν όλα πέρα για να μπεις εσύ..
Τα δώρα τους να είναι άυλα, από υλικά μπουχτίσαμε..
Να ψάχνεις αυτόν που αντέχει τα ψεγάδια και τα χίλια ελαττώματα σου και τα λατρεύει..
Αυτόν που δε θα έρχεται όταν τον χρειαστείς, θα είναι από πριν εκεί..
Να ψάχνεις ανθρώπους που η παρουσία σου γεμίζει τη ζωή τους, δε σε αδειάζουν μόλις γεμίσουν..
Σου χαϊδεύουν τη ψυχή με την τόση αγάπη τους, φεύγουν για λίγο και η σκιά τους μένει εκεί να σε φυλά..
Όταν τους βρεις κράτα τους, μην είσαι αφελής και τους αφήσεις..



http://www.awakengr.com/afto-na-psachnis-panta/#ixzz41vjFJy5D

Άθικτοι, περήφανοι Άνθρωποι

67

Γενναιοδωρία είναι να δίνεις περισσότερα απ όσα μπορείς… Περηφάνεια είναι να παίρνεις λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι…
Είναι κάποιοι άνθρωποι που χαράζουν μια πορεία στην ζωή τους, επιμένοντας να ακολουθούν αξίες που μπορεί να μην εκτιμούνται πια .. κάποιοι μπορεί να τους βλέπουν «μικρούς», μα μέσα τους να ζηλεύουν την δύναμή που αυτοί δείχνουν. Σαν έναν Δον Κιχώτη που τολμά να τα βάζει με ανεμόμυλους ενώ αυτοί φοβούνται.
Άλλοι όμως, κρυφά τους θαυμάζουν, και τους θυμούνται για πάντα, ως φάρους που τους ενέπνευσαν, που δεν άφησαν τις ανθρώπινες αξίες να χαθούν όταν υπήρχε τρικυμία…Έλεγε κάποτε ένας τέτοιος «άθικτος» άνθρωπος, μάρτυρας σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ότι ενώ προσπαθούσε να απεγκλωβίσει τον κόσμο από τα άμορφα σίδερα…κοίταξε για μια στιγμή γύρω του, είδε αρκετούς να παρακολουθούν διστακτικά… τον παραξένεψε γιατί απλά κοιτούσαν…ίσως να δίσταζαν, ίσως να «μάθαιναν» από το παράδειγμά του.. Μακάρι να ήταν αυτό…να «μάθαιναν»…Ο ίδιος ντρεπόταν που φαινόταν «ήρωας», δεν ήθελε να «ξεχωρίζει»… Μου είπε την φράση… «ίσως πρέπει να έχεις βιώσει τον ανθρώπινο πόνο, για να μπορείς να τον καταλάβεις και να θες να τον σταματήσεις, όπου υπάρχει…»
Οι περήφανοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί που δεν ζητούν χάρες για να διακριθούν, δεν θυσιάζουν τον εαυτό τους για να πάρουν εύκολα μία θέση που θα τους δώσει αξία, αναγνώριση των ικανοτήτων τους… Αντίθετα δίνουν οι ίδιοι αξία στην θέση που έχουν, όποια και αυτή να είναι, βοηθώντας τους γύρω τους… Οι τίτλοι ξέρουν, δεν δίνουν αξία. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν «μέσα» στους ανθρώπους, τον πυρήνα τους, αυτός τους ενδιαφέρει.
Θέλουν ότι επιτυγχάνουν να οφείλεται στην αξία τους και μόνο και δεν τους ενδιαφέρει πόσο σπουδαίοι δείχνουν στους άλλους. Ξέρουν ότι μπορεί ποτέ να μην αναγνωριστεί το καλό που κάνουν, προσφέρουν για να βλέπουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των άλλων, και συνήθως τους βρίσκεις μέσα στον «απλό» κόσμο…
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους δούλευε υπάλληλος μεταμεσονύχτια βάρδια σε ένα περίπτερο. Μία σοκολάτα να έτρωγε, θα άφηνε τα χρήματα στο ταμείο…Οι γνώσεις του πολλές, γενικές όχι εξειδικευμένες, καλύτερες από σαράντα πτυχία. Πάντα με το χαμόγελο, παρότι δεν προλάβαινε να δει το παιδί του… Κι ο κόσμος έκανε ουρά για να μιλήσει μαζί του όταν, νιώθοντας μοναξιά, έβγαινε να αγοράσει κάτι, ζητώντας ουσιαστικά, άνθρωπο για να μιλήσει… Κι εκείνος, αν και είχε κιβώτια να τακτοποιήσει, ντρεπόταν πάντα να τους διακόψει ενώ του μιλούσαν…
Έχουν δοκιμαστεί καιρό στα δύσκολα αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί μέσα στην οικογένειά τους, μπορεί πιο μετά στη ζωή… Μπορεί να στηρίχτηκαν κι αυτοί από κάποιον Δον Κιχώτη να παλέψουν, και μετά αυτός έγινε το πρότυπό τους στη ζωή… Γι αυτό και ζητάνε πολύ λίγα για να περάσουν καλά στη ζωή, ανθρώπινα πράγματα, όχι υλικά, μια Δουλτσινέα ίσως…
Έχουν ισχυρή αυτοεκτίμηση γιατί δεν μετράνε τον εαυτό τους και τους άλλους με το τι έχουν στην τσέπη, μα συγκρίνονται με το χειρότερο, και νιώθουν πάντα πολύ πλούσιοι…
Κι έτσι αντέχουν πολύ καιρό σε κακουχίες γιατί είναι ολιγαρκείς, κι έτσι, πάντα ελεύθεροι στην σκέψη… Είναι πάντα ελεύθεροι γιατί δεν ασχολούνται με το τι θα μπορούσαν να κατέχουν… Αυτό τους δίνει ένα εντυπωσιακό πείσμα να παλεύουν για την αξιοπρέπεια, την δική τους ή των άλλων.
Οι άθικτοι άνθρωποι λοιπόν είναι θεματοφύλακες ιδεών και ιδανικών, ακόμη και όταν αυτά κατακτηθούν, και πολλοί τα ξεχάσουν γιατί τα νόμισαν δεδομένα…Στους δύσκολους καιρούς θα είναι εκεί όταν χρειαστεί να τα ξαναθυμίσουν…και θα ξεκινήσουν πρώτοι για τους ανεμόμυλους…


http://www.awakengr.com/athikti-perifani-anthropi/#ixzz41vWPyVjw

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *